10 January 2012

Cinta tak Memerlukan Sebab...


     
     Assalamulaikum kepada para pembaca sekalian... Entri pada malam ini ialah "adakah cinta memerlukan sebab?" Cuba korang fikirkan sedalam-dalamnya... Selami samudera hati dan permikaran korang, adakah cinta memerlukan sebab? Kalau korang tak pasti, sila la baca kisah ini dulu then, cuba fikirkannya sekali lagi ADAKAH CINTA MEMERLUKAN SEBAB???

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kisah Gadis dan Jejaka

Gadis : Awak tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana awak boleh katakan awak sayang dan cintakan saya sedangkan awak tidak boleh menerangkannya.

Jejaka : Betul! Saya tak tahu sebabnya tetapi saya boleh buktikan bahawa saya memang cintakan awak!

Gadis : Tak boleh, awak mesti beri bukti! Saya nak awak terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Tapi, kenapa pula awak tak boleh terangkan sebabnya?

Si Jejaka menarik nafas panjang dan dia berkata...

Jejaka : Baiklah! Saya mencintai awak sebab awak cantik, comel, mempunyai suara yang merdu, penyayang, kelakar, dan sentiasa merindui saya. Saya juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak awak melangkah, di situlah cinta saya bersama awak!

Si Gadis tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan Si Jejaka tadi. Namun begitu, selang beberapa hari si Gadis mengalami kemalangan dan koma.

Si Jejaka berasa amat sedih. Si Jejaka mengambil keputusan untuk melawat kekasihnya di hospital. Di wad hospital, Si Jejaka menangis di tepi katil Si Gadis sambil berbisik:
"Awak! 
~Jika disebabkan suara, saya mencintai awak... sekarang bolehkah awak bersuara? Tidak! Oleh itu   saya tidak boleh mencintai awak kerana sekarang awak tidak dapat bersuara. 
~Jika disebabkan kasih sayang dan senda gurau, saya mencintai awak... sekarang bolehkah awak menunjukkannya? Tidak! Oleh itu saya tidak boleh mencintai awak ketika ini.
~Jika disebabkan senyuman saya mencintai awak... sekarang bolehkah awak tersenyum? Tidak! Oleh itu saya tidak boleh mencintai awak. 
~Jika disebabkan setiap langkah saya mencintai awak.... sekarang bolehkah awak melangkah? Tidak! Oleh itu saya tidak boleh mencintai awak.
~Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Saya tidak mempunyai sebab untuk mencintai awak lagi. 
~Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Saya masih mencintai awak dulu, kini dan selamanya. Cinta tidak perlukan sebab. Cinta lahir dari hati yang ikhlas. Saya terima awak seadanya. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat dan dipegang. Namun, ia boleh dirasai dalam hati. "
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

       Setelah membaca kisah ini, adakah korang masih berfikir CINTA MEMERLUKAN SEBAB??? ^_^
absolutely no... "Jika kita mampu menjelaskan apa itu cinta, bererti itu bukan cinta tapi cuma rasa".... rasa apa??? Lu pikir la sendiri... hahaha xD

p/s: Sori, penerangan pendek sangat... lagi sibuk dengan kerja sekolah... :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...